Az önkéntesség fontos és támogatandó cél, ez nem is kérdés. Számos tanulmány is kimutatta, hogy az önkéntes programok növelik a produktivitást, az alkalmazottak elkötelezettségét, valamint javítják a toborzási folyamatokat és a munkaerő megtartását is. Az alkalmazottak tehát szeretnének önkénteskedni, de a legtöbben mégsem jelennek meg a kapcsolódó programokon.

Hogy miért? Sok minden függ attól, mit ért a cég önkéntesség alatt. Az ilyen kezdeményezések gyakran passzív, egyszeri események, amik épphogy kapcsolódnak a célhoz. Az alkalmazottak, a vállalat és a nonprofit szervezetek számára nyújtott előnyök rövid életűek, és sikerét a ráfordított idő/eredmény alapján mérik. Márpedig a társadalmi felelősségvállalásnak célorientáltnak és változást elérőnek kell lennie, nem pedig tranzakciósnak. Ennek a célnak pedig világosan megfogalmazottnak és hitelesnek kell lennie, az alkalmazottaknak érezniük kell, hogy kinek és miért segítenek.

Az önkéntes kezdeményezés lényege ugyanis nem egy rövid távú cél elérése kell, hogy legyen, hanem az, hogy a vállalat munkatársait hitelesen kösse össze a nonprofit szervezetekkel és az általuk kiszolgált emberekkel. Az önkéntes programokat tehát egy folyamatos narratíva részének kell tekinteni, egy olyan változást elérni vágyó folyamatnak, amely végső soron empátiához és hosszú távú elkötelezettséghez vezet minden érintett számára. A hitelesség, a valódi, fontos kapcsolatok kialakítása a vállalati önkéntesség lényege.

A siker érdekében adjunk jogot az alkalmazottaknak arra, hogy beleszólhassanak a folyamatokba. A tervezési szakaszban gyűjtsük össze az észrevételeket, ezzel is jelezve a munkatársaknak, hogy fontos a fenntarthatósági és ezzel együtt az önkéntes programok összeállításában a véleményük. A bizonytalanság kiküszöbölése érdekében adjunk egyértelmű tájékoztatást előre, a CSR program megalkotásától kezdve a pontos tevékenységek felvázolásán át a kész ütemtervig. A technológia is segíthet azáltal, hogy egy központi felületet hozunk létre, ahol pontosan nyomon követhetők az információk és az önkéntes lehetőségek.

Szánjunk időt a beszélgetésre az esemény előtt és után is. Itt a lehetőség a vezetőség és a HR számára is, hogy felvázolják a konkrét kezdeményezés mögött meghúzódó okokat és hatásokat, és elmagyarázzák, hogy az alkalmazottak erőfeszítései hogyan fognak segíteni. Mindeközben gyűjtsünk visszajelzést, tegyük lehetővé mindenki számára, hogy megosszák történeteiket, gondolataikat, javaslataikat.

Az önkéntesség ugyanis lehetőséget ad mindenkinek a társadalom összetettebb problémáinak megértéséhez. Minél elkötelezettebbek az alkalmazottak, annál valószínűbb, hogy megkérdőjelezik a múltbeli feltételezéseiket, szembesülnek elfogultságaikkal vagy az egyenlőtlenségekkel. Emlékeztessük a résztvevőket, hogy a segítő és a segítségre szoruló szerepe bármikor megváltozhat, és mindenki lehet mindkét oldalon.