Nem kérdés, hogy 2023-ban a cégeknek már kötelessége a munkavállalókkal való törődés, az emberközpontúság. A szervezeteknek felelősséget kell vállalniuk, mert csak így működhetnek fenntarthatóan. Mit jelent ez a gyakorlatban? Milyen feladatokat ró ez a vezetőkre? Erre keresünk válaszokat.  

A téma szakértői szerint a fenntartható, eredményes, megtartó és bevonzó szervezet emberközpontú, és ezt a leginkább direkt formában a vezetők működése tudja biztosítani. Az elmúlt évtizedben egyre nagyobb teret nyert ez a vezetői attitűd, ám manapság olyan gazdasági, társadalmi, környezeti változásokat élünk meg, ami fokozott nyomással nehezedik az emberekre.  

Stresszel, szorongással, bizonytalansággal élik a mindennapjaikat. Egy törődő, emberközpontú szervezet és vezetői csapat nem lesz megoldás a külső körülményekre, de arra igen, hogy az emberek mennyire lesznek stabilak a nehézségek közepette.  

Ma már ez nem lehetőség, hanem kötelesség. A munkavállalókat támogatni kell abban, hogy vállaljanak felelősséget a saját mentális, lelki és fizikai egészségükért. Emellett pedig a szervezetnek is felelősséget kell vállalnia értük, ami a fenntarthatóság záloga is egyben.   

Vezetői szempontból mindez persze nem egyszerű feladat, hiszen az elvárások a felsőbb szinteken sem csökkentek; annak ellenére sem, hogy minden cég úgymond nehezített pályán játszik. Ebben a helyzetben kell úgy vezetni a szervezetet, hogy nem a nyomást fokozzák az elviselhetetlenségig, hanem az együttérzésen, a törődésen és a pozitív pszichológiai megközelítésen alapuló vezetési stílust alkalmaznak. Ráadásul sok esetben a vezetők is törődésre szorulnak.   

Akkor lehet sikeres egy cég, ha mindez a szervezeti kultúra fontos eleme, vezetési paradigma. Így ugyanis a munkatársakban megszilárdul az a belső stabilitás, ami fenntarthatóvá teszi a személyes és szervezeti működést.