Ugyan az mindenki számára egyértelmű, hogy akkor tudunk hatékonyabbak lenni a munkánkban, ha eleget alszunk, ám ettől függetlenül sokan krónikus fáradtságukkal, kialvatlanságukkal igyekeznek demonstrálni mennyire elfoglalt emberek, s mennyire hasznos tagjai a társadalomnak. Ez azonban tévút.    

Az alváskutatók szerint mindenkinek van egy úgynevezett személyes alvási kvóciense (PSQ – Personal Sleep Quotient), ami azt az alvásmennyiséget jelenti, amennyire szüksége van az illető szervezetének. Ez legtöbb felnőtt esetében 7,5 és 9 óra közé esik. Rengeteg tényező befolyásolja azonban ezt az adatot, így nem létezik jobb módszer, mint a próbálgatás.  

Tehát válassz egy lefekvési időpontot, amely legalább nyolc órával korábban van, mint ahogy megszólalna az ébresztőórád, s lehetőleg egy teljes héten keresztül tartsd magad ehhez a lefekvési időponthoz. Reggelente pedig jegyezd fel mikor ébredsz fel. Ha a telefon csörgésére ébredsz, nehezedre esik felkelni, s fáradtnak érzed magad a nap során, akkor növelned kell az alvásmennyiséget. Addig folytasd a módszert, míg elő nem áll az a kívánatos helyzet, hogy egy héten keresztül minden nap kipihenten ébredsz, méghozzá magadtól!  

Amennyiben nehézségeid vannak az elalvással, akkor némileg problémásabb lehet kimérni a saját alvásmennyiségedet, ám akkor se futamodj meg, mivel az elalvási nehézségeken éppen az állandó lefekvési idő tud a legtöbbet javítani. Lehet, hogy kicsit több időt fog igénybe venni a kísérlet, de előbb-utóbb meglesz az eredménye.  

Érdemes még beszélni a délutáni szundításról is. Az angolul „power nap” néven ismert módszer egy rövid, 15-20 percnél semmiképp nem hosszabb délutáni alvást jelent, ami egy valódi energiabomba. Sokan tartanak azonban attól, hogy a délután szundítás miatt este elalvási nehézségeik lesznek. Szerencsére a szervezetünk az úgynevezett cirkadián ritmus      szerint működik, azaz a biológiai óránk úgy van beállítva, hogy egy napot nagyjából 24 órásnak érzékeljünk. A kutatások szerint a rövid szundikálás nincs hatással a ritmusunkra, azaz nem fogunk rosszabbul aludni miatta. Sőt, éppen a délutáni álmosság jelzi azt, hogy a szervezetünk szerint eljött az ideje a szundikálásnak.