A változás egy szervezetnél sokszor nehézségekkel, kényelmetlenségekkel jár. Fontos azonban, hogy a fókusz a változásmenedzsment helyett a változásra való képességre kell, hogy kerüljön. Ennek kiépítéséhez négy szempont felmérése is a segítségedre lehet.  

Az első a változástudatosság, ami a vállalat azon képessége, hogy szükség szerint újradefiniálja magát. A helyes változástudatos gyakorlatok közé tartozik a lehetőségek felkutatása a környezetben, a felmerülő trendekre való összpontosítás és a jövő tervezése.  

A változásagilitás – a második szempont – annyit jelent, hogy bevonja az embereket a folyamatban lévő változásokba. Egy jó változási agilitással rendelkező szervezet képes arra, hogy szükség esetén nyújtson erőfeszítéseket, és gyorsan áthelyezze az erőforrásokat arra a helyre, ahol a legnagyobb változást hozza.   

Szintén fontos a változásreakció, ami a problémák megfelelő elemzésének, a kockázatok felmérésének és az alkalmazottak reakcióinak kezelésének képessége. Ez biztosítja, hogy céged fenntartsa a mindennapi üzletmenetet, miközben megfelelően és időben reagál a saját kezdeményezésű és a piac által diktált változásokra.  

Végül pedig essen szó a változási mechanizmusokról. Ez a célok egyértelmű összehangolásának képessége a funkciók között, valamint a változás meglévő rendszerekbe történő integrálását, az eredményekért való elszámoltathatóságot és a jutalmazási rendszereket is magába foglalja. Ez kritikus fontosságú ahhoz, hogy a kívánt változtatást a napi működés megszakítása nélkül lehessen végrehajtani.  

Érdemes még megemlíteni, hogy minden javítási folyamathoz előbb szükséges felmérni a meglévő készségeket, így látható, hogy mely továbbiakat kell még elsajátítani az eredményhez.