Szervezeti problémák mutatják meg a legjobban, ha egy cég/vállalat fejlesztésre szorul. Nem mindenkinek tiszta azonban, hogy melyek az első lépések, és mit érdemes tenni egy KKV vagy egy nagyvállalat esetében.  

Ha egy cégnél változtatásra, fejlesztésre van szükség, az a leghamarabb általában a pénzügyi számokból látszik. Egy cégvezető a pénzügyi riportokból gyakorlatilag azonnal látja, hogy valami nincs rendben, mert nem jönnek az elvárt eredmények. Ha ez a helyzet tartósan fennáll, azzal kezdeni kell valamit. Érdemes utánamenni a probléma okának, megvizsgálni megváltozott-e esetleg az ügyfelek igénye, amire nem reagáltunk elég gyorsan, esetleg túl lassan hozunk meg bizonyos döntéseket. Ha kiderítettük, hogy mi a gond, akkor a megfelelő változtatásokkal tudunk javítani ezeken a területeken.  

Persze nem mindegy mekkora a cég, ahol változtatásokra van szükség. Abból a szempontból ugyan nincs különbség a szervezetfejlesztési módszerekben a néhány fős és a több ezer főt foglalkoztató cégek között, hogy mindegyik profitorientált. Ha tehát nem jönnek az elvárt számok, akkor ez mindenütt problémát okoz. Abból a szempontból viszont van különbség, hogy hogyan nyúlunk hozzá a szervezethez. Egy több ezer fős cégnek komoly és összetett struktúrája van, amibe csak nagyon körültekintően szabad belenyúlni, hiszen a folyamatok átívelnek a szervezeti egységeken. Ha az egyik helyen változtatunk, az vélhetően valahol máshol is változást fog okozni.  

Egy kisebb cégnél a szervezetfejlesztés komplexitása kisebb, viszont a feladat fontossága semmiképp sem az, éppen a profitérzékenység miatt. Egy kis cég esetében könnyebben hozzá lehet nyúlni a szervezeti felépítéshez, gyorsabban át lehet vinni a változtatásokat.  

A következő fontos téma a bővülés kérdése, s ez legtöbbször a kisebb cégeknél jelent nehézséget. Esetükben a dilemma sokszor az, hogy megéri-e alkalmazni valakit, aki átveszi mástól a feladatokat. Idő kell ugyanis, mire betanítjuk, s addig is fizetjük a bérét, amíg beletanul a feladatokba. Emiatt sokan elodázzák a kérdést. Amikor viszont már nem tudjuk a feladatokat megfelelően ellátni, s már nem tudunk mindent kézben tartani, akkor be kell látnunk, hogy szükség van a bővítésre. A probléma nem is ennek felismerésben szokott jelentkezni, hanem abban, hogy ez meg is történjen.  

Szervezeti probléma lehet, ha nehézséget okoz a távoli területek összehangolása, ami különösen a projektszervezeteknél merül fel gyakran. Ilyenkor általában az áll a dolog mögött, hogy a részlegek egyáltalán nem kommunikálnak egymással. Fontos, hogy tisztán és egyértelműen mondjuk el, hogy kitől mit várunk, és ezek az elvárások ne legyen irreálisak. Nem egymás szerepkörét kell átvenni, hanem együtt kell működni.  Lehetünk bármilyen okosak, ha nincs közös megoldás, akkor tulajdonképpen nem tudjuk megoldani a feladatokat.