Az interneten böngészve sokszor találkozhatunk minőségellenőr állásajánlatokkal. 
Erre a munkakörre a gyártással foglalkozó cégeknek nagyobb létszámban van szüksége, és nemzetközi szinten, de csak Magyarországot tekintve is rengeteg ilyen vállalattal találkozhatunk.

De mi is a feladata egy minőségellenőrnek?
A sorozatgyártás által előállított termékek (melyek lehetnek üveg, fa, fém, műanyag, egyéb, termelésben használt szintetikus anyagból) mielőtt az üzletek polcaira vagy a megrendelőhöz kerülnének, át kell, hogy essenek egy ellenőrzésen, tesztelésen, hogy megbizonyosodjanak róla, látvány, használat és szabványelőírások szerint egyaránt maradéktalanul megfelelőek-e.  A minőség-ellenőrzés során dokumentációt szükséges készíteni az ellenőrzött termékekkel kapcsolatosan, ez a feladatkör szerves része.

A munkakör betöltéséhez fontos, hogy a dolgozó vállalja a több műszakos munkarendet és megfelelő képzést kapjon a munkáltató által, ismerje a gyártott termék paramétereit, a használatos szabványokat, a termelési, gyártási folyamatot és a szükséges dokumentáció elemeit és a hozzá tartozó elvárásokat egyaránt.  Olyan készségekkel kell, hogy rendelkezzen, mint a jó látás, a színek egymástól való megkülönböztetésének képessége, a megbízhatóság, a precizitás és a hatékony munkavégzés.

Fontos, hogy ez a munkakör felelősséggel jár, hiszen a vásárlókhoz jutott, elkészült termékeknek tökéletesnek kell lennie, nagyon kellemetlen lenne, ha hibás áru kerülne ki a gyártásból. Sok esetben ezek a termékek nem önállóan, hanem egyéb környezetbe építve, például autókba beszerelve kerülnek hasznosításra. Ennek jelentőségét érezve érthető, miért kell fokozott figyelemmel lenni az ellenőrzésekor és megbizonyosodni róla, hogy minden szempontból megfelelőek-e.

Amennyiben többször előforduló hibát vesz észre a minőségbiztosítást végző kolléga, mindenképp jeleznie szükséges felettesei felé, hogy a hibát mielőbb orvosolni tudják és ne keletkezzen több selejt. Javaslataival, meglátásaival jelentős segítséget tud nyújtani a cég számára. 

 

Ki lehet minőségellenőr?
Szakirányú képesítés nem elvárás a munkakör betöltéséhez, a leggyakrabban kért 
a 8 általános, középfokú végzettség vagy az érettségi megléte. Néhány év szakmai tapasztalat elvárás vagy előny lehet a jelentkezés során, a gyártott terméktől függően. Több éves tapasztalatot követően előrelépési lehetőségre is számíthatunk.

 

Mennyit kereshet egy minőségellenőr?
Cégenként, vállalatonként eltérő lehet, továbbá attól is függ, hogy főállású foglalkoztatottként vagy vállalkozóként dolgozik valaki. 
Vállalkozóként akár 1600 €-t is kereshetsz minőségellenőrként. 

Ha szívesen dolgoznál ebben a munkakörben, tekintsd meg aktuális ajánlatunkat: https://jitquality.sk/hu/jobs/minosegellenor-allaslehetosegek