Tájékoztatás szlovákiai vállalkozóknak  

 

 

Kedves Kolléga!

 

Az alábbiakban összefoglaltunk néhány fontos információt, feladatot és határidőt, amelyekről érdemes tudnia hosszú távú és sikeres együttműködésünk érdekében:

 

 

Egyéb fontos információk!

Regisztráció az egészség- és társadalombiztosítónál  

Önálló vállalkozóként mindenki köteles saját maga után járulékot fizetni az egészség- és társadalombiztosítónak egyaránt.

 

Egészségbiztosító

Minden egyéni vállalkozó kötelessége, hogy a vállalkozás megkezdését követő 8 napon belül bejelentse biztosítójának az általa meghatározott előleg összegét, mert a biztosítási díjak havi előleg formájában kerülnek kifizetésre. Ezek összege az előző évi (adóbevallás szerinti) adómegállapítási alaptól függ. Mivel kezdő egyéni vállalkozóként az előző évre vonatkozóan még nincs elbírálási alapja, a biztosítási díj előleg összege az adott évi minimálbérből kerül kiszámításra.

 

Társadalombiztosító

Kezdő vállalkozóként az első évben mentesül a társadalombiztosítási járulékfizetés alól. A következő években az, hogy kell-e járulékot fizetnie a társadalombiztosítási társaságnak az előző évben elért teljes bevételtől függ. Így a vállalkozó először csak a vállalkozási tevékenység megkezdésének évét követő évben, azaz június 30-ig köteles felkeresni a Társadalombiztosító illetékes fióktelepét, és benyújtani az adóbevallási kivonatát. Ez alapján a biztosító megállapítja, hogy a vállalkozó kötelezően biztosított lesz-e.

 

Tanács:

Bár a vállalkozás első évében nem köteles járulékot fizetni a társadalombiztosítónak, regisztrálhat önkéntes fizetőként (például nyugdíj- vagy egészségbiztosításra) és fizethet járulékot.

 

Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy milyen kötelezettségek merülnek fel, ha vállalkozóként dolgozol és miben tér el ez a normál munkaviszonytól.

 

A vállalkozó köteles könyvelést vezetni, ha nem jártas a számvitelben, keressen egy könyvelőt.

Az egyéni vállalkozó minden év március 31-ig köteles adóbevallást készíteni és elküldeni az adóhivatalnak. Ha nincs tapasztalata az adóbevallással kapcsolatban, forduljon könyvelőhöz.

Járulékot köteles fizetni az egészség- és társadalombiztosítónak.  

Betegségesetén az első naptól a társadalombiztosítófizet – minden orvosi dokumentumot köteles a vállalkozó elküldeni a biztosítónak.

A vállalkozó saját felelősségére dolgozik.

Javasoljuk, hogy kössön felelősségbiztosítást a munkahelyen okozott esetleges károkra. Vállalkozóként Ön felelős az okozott károkért.

A vállalkozónem jogosult fizetett szabadságra vagy étkezési utalványra.

Nincs próbaidő.

 

KAPCSOLATOK

Társadalombiztosítás

https://www.socpoist.sk/navigacia/66-zivnostnik-szco

Információs vonal: 0800 123 123

 

Vállalkozói nyilvántartás

https://www.minv.sk/?okresne-urady-klientske-centra

Információs vonal: 0800 222 222